Terug naar nieuwsoverzicht

Het Heerenlanden – Boek van de Maand

Geen reacties

Het boek van de maand: Song of Solomon van Toni Morrison.

Toni Morrison heeft veel literaire prijzen gewonnen waaronder ook de Nobelprijs voor Literatuur. We hebben het hier dus over een zeer groot schrijfster. Denk nu niet dat het saaie en droge kost is wat je voorgeschoteld krijgt, integendeel. Toni Morrison beschrijft de gebeurtenissen in Song of Solomon op een hele expliciete manier. Conservatief Amerika vond zelfs dat het boek niet geschikt was voor tieners.

Echter, het is juist een boek voor tieners! Zij kunnen zich zeker identificeren met de hoofdpersoon Malcolm Dead, een Afro-Amerikaanse jongen die opgroeit in een disfunctionele familie. Hij worstelt en probeert zijn weg uit deze verstikkende situatie te vinden. Door deze zoektocht gaat hij uiteindelijk begrijpen waarom zijn ouders zijn zoals ze zijn. Natuurlijk heeft de slavernijgeschiedenis van de Afro-Amerikanen hiermee te maken, een nalatenschap waar ze nog steeds mee worstelen.

Het is een boek wat je je leven lang bij blijft; zo absurd soms, zo indrukwekkend, en hoe komt Malcolm eigenlijk aan zijn bijnaam Milkman?

 

Geschikt voor bovenbouw – tto

Geplaatst 28 januari 2019