Dagopening


Wil je de dagopeningen een nieuw impuls geven of wil je een herstart maken met de dagopeningen dan kunnen de ondersteunende links van de oase een waardevolle aan- of invulling zijn.


Extra Materiaal week 14

Download extra materiaal!

Week 14: Spijt en meer…
Deze week hebben we als thema ‘Spijt’ op het rooster. Dat is en blijft een interessant thema, waar je ook in crisistijd mee aan de slag kunt. De crisis – de thuissituatie, de vragen over hoe lang dit gaat duren en hoe we hier weer uit komen – houdt iedereen nu bezig. Ook bij een opening of bezinningsmoment kun je daar haast niet omheen. Soms is er een link met het thema, als dat past. Soms ook is de focus op de corona- crisis en de emoties die deze teweegbrengt.
  • We beginnen met een mooi gedicht, over alle onzekerheden waar we mee om moeten gaan. We leven per dag en soms zelfs per uur!
  • In de bijbelrubriek aandacht voor het verhaal van David, die laat zien wat vertrouwen is. Hij gelooft dat God met hem mee gaat. Een passend verhaal in de tijd, waarin we niet anders kunnen doen dan vertrouwen op een goede afloop.
  • Het gebed gaat over ‘zorgen voor elkaar’. Hoe doen we dat eigenlijk?
  • Op afstand probeert iedereen er het beste van te maken. Zo ook het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Verschillende muzikanten, speelden thuis hun deel van het stuk Alle Menschen werder Brüder. Het resultaat is een prachtig filmpje, waar we de link van hebben opgenomen.
  • Lees voor uw leerlingen de psalm ‘Vluchten kan niet…’ bij geloof & wereld. Over de kleine wereld waarin we nu leven en de angsten en onzekerheden waar we mee moeten leven.
  • Op afstand kunnen de leerlingen werken aan een interactieve opdracht over globalisering. Ze maken een mindmap over het onderwerp en schrijven de voor- en nadelen op.
  • Bij mens & maatschappij schreef Sophie van Ooijen een stukje over de positieve kant van teleurstellingen: je kunt er namelijk ook van leren. Is dat iets om mee te nemen, in deze moeilijke tijd?
  • Muziek verbindt. Sommige artiesten hebben het talent om de gevoelens van velen vast te kunnen leggen in een liedje. Zoals Paskal Jakobsen, zanger van de Nederlandse band BLØF. De tekst van zijn liedje Achter het monster vindt u bij mens & maatschappij. Herkennen leerlingen zich hier in?
  • U heeft het vast wel meekregen: vorige week draaiden 183 radiostations over de hele wereld gelijktijdig het nummer You’ll never walk alone. Hoe mensen dit moment beleefden, is te zien in een mooi compilatiefilmpje. Laat leerlingen dit filmpje bekijken, zodat ook zíj weer even voelen dat ze niet alleen zijn!

Week 14 – Spijt

Maandag 30 maart
Bekijk hier het korte filmpje van de NOS, waarin wordt uitgelegd wat nulvissen is.

Dinsdag 31 maart
Luister hier naar het nummer Sorry van Justin Bieber.

Woensdag 1 april
Bekijk hier het Minion-gifje, dat Google in 2016 als 1 april grap postte.

Vrijdag 3 april
Bekijk hier het fragment uit de film The Lion King, waarin aap Rafiki aan Simba uitlegt dat het geen zin heeft om weg te lopen van het verleden.


Week 15 en 16 – Om nooit te vergeten

Maandag 6 april
Bekijk hier het fragment uit de 4 mei-herdenking 2019, waar een meisje vertelt wat haar overgrootouders meemaakten.

Dinsdag 7 april
Luister hier naar het nummer Papaoutai van Stromae.
Bekijk hier het filmpje, waarin wordt in gegaan op de vraag wat we geleerd hebben van eerdere genocides, n.a.v. de situatie in Aleppo (2016).
Bekijk hier een afbeelding van het Nationaal Monument Westerbork.

Woensdag 8 april
Bekijk hier het filmpje van de NOS, met tips om woordjes te stampen.
Bekijk hier het recept van de sederschotel, zoals die gegeten wordt tijdens de joodse sederavond aan het begin van Pesach.

Dinsdag 14 april
Bekijk hier het filmpje De totale geschiedenis van Nederland.

Woensdag 15 april
Bekijk hier het filmpje over de Burj Khalifa, het hoogste gebouw ter wereld dat in Dubai staat.

Donderdag 16 april
Bekijk hier welk nummer op 1 stond in de Top 40, op je geboortedag.
Bekijk hier het filmpje over omgaan met dementie.
Bekijk hier het nummer Donna Donna door zangeres Tania Kross, dat meegezongen wordt door de dementerende Hilda.


 

Presentatie IMPULS dagopening

Je bent uniek:

 

Vooroordelen:

Duurzaamheid:

Migranten:

 


Klik hier voor nog meer inspiratie voor de dagopeningen.

Heb jij een bijdrage in de vorm van tekst of filmpje? Laat het weten!