Dagopening

 


Wil je de dagopeningen een nieuw impuls geven of wil je een herstart maken met de dagopeningen dan kunnen de ondersteunende links van de oase een waardevolle aan- of invulling zijn.

Informatie Oase nieuwe jaar: 2021

Week 27/28/29: Genieten
Juist in een tijd van schaarste kunnen mensen enorm genieten van iets kleins. Die eerste vrije vakantiedag, dat eerste stukje chocola na de oorlog, die eerste verliefdheid…
En genieten doe je niet alleen op het moment zelf. Je kunt ook voorpret hebben en nagenieten. Alleen al de gedachte aan iets, maakt wat los…
Kun je ervan genieten dat het normale leven weer een beetje terug gaat komen na corona? Of valt dat nog tegen en valt er nog niet veel te genieten?
Ooit propageerde de Griekse wijsgeer Epicurus het genieten. Maar niet zo dat je later met de brokken zit. Want dat is de valkuil: genieten kan aardig uit de hand lopen. Dan botst dat met je gezondheid of met de verantwoordelijkheid voor anderen.
Is genieten van het leven een kunst? Echte levensgenieters genieten veel en vaak, ook als er volgens anderen niet veel te genieten valt. Dan is het een levenshouding.
Een greep uit de onderwerpen die komende week aan bod komen.
  • De zomertijd, voor velen is het dé tijd van het jaar om ultiem te genieten. Het gedicht gaat over het licht en de lucht van de zomertijd.
  • Soms lukt het simpelweg niet om te genieten. Het verhaal maakt duidelijk hoe dit komt: het is het werk van de ‘genietniet’!
  • Halima legt in de rubriek Wereldreligies uit waarom ‘genieten’ wat haar betreft een werkwoord én een keuze is. Je moet er iets voor doen.
  • Waar kunnen uw leerlingen van genieten? Ze bespreken het met elkaar tijdens de bewegingsoefening bij de doe-opdracht.
  • Meneer Schaftenaar geniet als hij In de klas arriveert: het gebeurt niet vaak dat iedereen op tijd klaar is voor de les!
  • In de Bijbel rubriek gaat over de jonge zoon die besluit te genieten van het leven, zonder grenzen. Maar dan raakt het geld op en wordt het lastiger…
  • In de Bijbel & wereld gaat het onder meer over Eloise en Kyra. De één lijkt moeiteloos te genieten van het studentenleven in coronatijd, de ander vindt dat een stuk lastiger. Hoe komt dat? En het gaat over de uitdaging om te genieten van het leven, als je weet dat dat leven op zijn einde is.
  • In de rubriek Wereld legt Ingrid uit op welke manieren je kunt genieten en hoe de betekenis van het woord in de loop van de tijd is veranderd.
  • Akkelina vertelt in de jongeren rubriek dat ze heel goed kan genieten van de kleine dingen. Bijvoorbeeld aan het eind van de week, als de laatste schooldag voorbij is!Je bent uniek:

 

Vooroordelen:

Duurzaamheid:

Migranten:

 


Klik hier voor nog meer inspiratie voor de dagopeningen.

Heb jij een bijdrage in de vorm van tekst of filmpje? Laat het weten!