Dagopening

 


Wil je de dagopeningen een nieuw impuls geven of wil je een herstart maken met de dagopeningen dan kunnen de ondersteunende links van de oase een waardevolle aan- of invulling zijn.

Week 21: Even geduld
Geduld. Het hoort over het algemeen niet bij jongeren, en ook niet bij onze maatschappij. Langer dan een paar minuten concentreren is lastig.
We hebben altijd haast, en daarop wordt door de commercie ingespeeld. Als je iets bestelt op internet kan het soms dezelfde dag nog bezorgd worden. Je boodschappen kun je tegenwoordig zelfs binnen tien minuten laten bezorgen – dat is het nieuwste voorbeeld van haast!
Winkels zijn bijna altijd open, je kunt meteen terecht. We vallen elkaar in de rede, hebben weinig geduld met andermans tempo. We vervelen ons snel en zoeken dan een volgende prikkel. Wat is het dan heerlijk als iemand geduld met je heeft!
Een greep uit de onderwerpen die komende week aan bod komen.
  • Externe factoren stellen ons geduld dagelijks op de proef. Het gedicht maakt duidelijk dat ongeduld maar zelden iets oplevert.
  • Dat geduld wordt beloond, komt duidelijk naar voren in het verhaal over een siererwtje dat besloot extra vroeg uit de grond te komen.
  • Op donderdag is het Hemelvaart. Jeanet vertelt in de rubriek Wereldreligies welke relatie deze dag met het thema heeft.
  • In de ene situatie kun je meer geduld opbrengen dan in de andere. Welke leerlingen houden zich staande tijdens een staarwedstrijd bij het doe-ding?
  • ‘Geduld is een schone zaak’. Meneer Starke legt In de klas uit wat dit spreekwoord betekent.
  • In de Bijbel rubriek onder meer de brief van Jakobus, dienaar van God. Daarin legde hij uit dat het hebben van geduld je veel kan brengen. En het gaat over Ruth, wiens geduld op de proef werd gesteld toen ze de controle uit handen moest geven.
  • In de rubriek Bijbel & Wereld gaat het onder andere over hoe liefde zich niet af laat dwingen. Bij de een komt de liefde eerder voorbij dan de ander en dat is oké. Ook gaat het over hoe moeilijk het is om voor onbepaalde tijd geduldig te zijn, zoals veel mensen merkten tijdens de pandemie. En dat gold ook voor de vrienden van Jezus, die hem naar de hemel zagen gaan en vervolgens alleen maar konden afwachten.
  • In de rubriek Wereld denkt François terug aan het straaljager-bouwpakket dat hij als kind voor zijn verjaardag kreeg. Het afwerken ervan duurde langer dan hem lief was, met alle gevolgen van dien… Carien vertelt het verhaal van Nadir, die door zijn opa gedwongen wordt om even pas op de plaats te maken.
  • Judit geeft in de jongeren rubriek toe dat haar stage in een kleuterklas in het begin best tegenviel. Maar met een beetje geduld ging dat later gelukkig beter. En Berit heeft veel bewondering voor het geduld van de meeste vissers.

 

Je bent uniek:

 

Vooroordelen:

Duurzaamheid:

Migranten:

 


Klik hier voor nog meer inspiratie voor de dagopeningen.

Heb jij een bijdrage in de vorm van tekst of filmpje? Laat het weten!